Mijn rol als penningmeester…

SecretarisNewsLeave a Comment

Afgelopen jaar april 2018 begonnen met de rol als penningmeester bij BB&B. Met deze rol heb je het overzicht over alle in- en uitgaven van onze organisatie, althans, iedereen levert zijn facturen, bonnen en meer financiële feiten aan mij aan en voor mij de taak om dan het overzicht te creëren ;-). Met de vijf jaren ervaring die ik had als penningmeester bij een basisschool was dit toch een uitdaging. Een school of een stichting, dat is een hele andere administratie. 

Het begon dus met een bezoekje aan de bibliotheek. Boekje lenen, 3x verlengen, terugbrengen, nieuwe boekje lenen, 3x verlengen, etc. Tot de kennis er goed in zat. Eigenlijk is het best leuk dat boekhouden. Het hebt alleen de juiste tools nodig om alles te administreren. 

Daar schort het nog wat aan in deze maatschappij, alles kost geld natuurlijk en het hebben van een online pakketje, ja daar zitten kosten aan. Kosten die al snel te hoog zijn voor BB&B. Oplossing: Excel!

Ik begon met een Excel bestand aan te maken die het administreren eenvoudiger maakte. Met mijn kennis als programmeur was al snel een Excel bestand aangemaakt die al het rekenwerk voor me deed. Heerlijk als dat werkt zoals gepland. Grafiekje hier en lijstje daar. Erg prettig. Om daar te komen ben je echter wel even wat tijd kwijt. Resultaat, een bestand waar je facturen mee maakt, alle in- en uitgaven administreert, alle debiteuren en crediteuren staan er in, factuur bewaking en niet te vergeten voorraadbeheer. Ik moet echter zeggen dat het nog steeds niet helemaal af is. Zou nog mooi zijn om balansen eruit te halen waar alle posten op het eigen vermogen nog onderverdeeld zijn in hulprekeningen. Als je me nu kwijt bent, gelijk heb je..

Vorig jaar heb ik ook gesproken met verschilde partijen over bierprijzen, huur locaties en heb ik bijeenkomsten bijgewoond voor het verkrijgen van subsidies. We willen natuurlijk scherp geprijsd blijven met een mooi programma en nog lang zo door kunnen gaan. 

Natuurlijk ben je er bij elke BB&B editie bij en steek je de schouders eronder om elke editie weer een succes te maken. Leuke is dat ik er vanaf de eerste bij ben geweest, maar dan als genietende consument. 

Het boekjaar 2018 zit er inmiddels op, de kascommissie is langs geweest en heeft advies geven om decharge te verlenen aan het gehele bestuur over het financiële beleid in 2018. Lekker. 

— 

Begin januari dit jaar heb ik BB&B te kennen gegeven dat ik mijn functie als penningmeester neer leg. Er is totaal geen kwaad bloed hoor, integendeel. Voor mij is na zes jaren penningmeester te zijn geweest de uitdaging er af, tijd om weer de genietende consument te worden.

Denk jij na het lezen van dit stukje: “Dit lijkt mij nou echt iets voor mij!”, dan is het handig dit kenbaar te maken bij het bestuur op bestuur@bierbandsbunkeren.nl 

In iedere geval hoop ik jullie allemaal weer te zien bij een volgende editie van BB&B, dus houd de digitale media goed in de gaten voor updates!

Proost,

Erik Christoffer